Takwim SEDERAP

... Objektif asas dalam mana-mana sistem pendidikan adalah untuk memastikan setiap murid dibekalkan dengan ilmu dan kemahiran untuk berjaya dalam kehidupan...

Tuesday, 28 April 2015

PROGRAM 'THE CHAMPION' UPSR 2015

LATAR BELAKANG PROGRAM THE CHAMPION

Program The Champion ini merupakan satu program yang diilham rasa oleh Pengarah JPN Selangor dalam usaha untuk sekolah membuat lonjakan saujana dalam peperiksaan UPSR 2015.  Sehubungan itu, semua sekolah rendah di Negeri Selangor dikehendaki melaksanakan program seperti yang telah ditaklimatkan oleh Ketua Sektor Pengurusan Akademik JPN Selangor dalam majlis pelancaran tersebut.  Memandangkan Program The Champion JPN Selangor seiring dengan Program Anjakan Terbilang Akademik Sepang (PANTAS) maka Unit Pengurusan Akademik PPD Sepang mengambil keputusan untuk menggabungkan kedua-dua program tersebut. Aktiviti program The Champion ini akan menumpukan kepada peningkatan kualiti (semua 'A').

OBJEKTIF

  1. Menghasilkan lonjakan saujana dalam peningkatan akademik UPSR 2015 negeri Selangor
  2. Sebagai salah satu daripada pelan taktikal dalam program PANTAS.

PELAKSANAAN PROGRAM THE CHAMPION

SEDERAP mencadangkan sekurang-kurangnya 3 aktiviti berikut dijalankan iaitu:

Aktiviti 1:
  • Pelaksanaan study group di rumah sesama ahli kumpulan.  Tempat yang dipilih adalah bergantung kepada perbincangan ahli dan kebenaran dari ibubapa mereka.

Aktiviti 2:
  • Melaksanakan study group semasa Program MERKUR1 (Zoom A) dijalankan. Mereka akan membuat latihan dan berbincang sesama ahli kumpulan.

Aktiviti 3:
  • Study group di kantin sekolah pada setiap hari Selasa hingga Khamis pada pukul 7.15 hingga 7.40 pagi di bawah pemantauan guru bimbingan dan kaunseling.

Contoh Jadual Study Group bagi Aktiviti 1


      TARIKH/HARI/MASA
SUBJEK
TEMPAT
27 April 2015
(Isnin)
Sains
RUMAH
KETUA
    KUMPULAN  
28 April 2015 
(Selasa)
Matematik

29 April 2015
(Rabu)
Bahasa Inggeris

30 April 2015
 (Khamis)
Bahasa Malaysia (Penulisan)

Pelancaran program The Champion oleh Guru Besar SK Desa Pinggiran Putra, Encik Sukimin bin Juki
No comments:

Post a Comment